Frizeri u Srpskoj opet podigli cijene

Bez autora
Apr 02 2024

U pojedinim frizerskim salonima u Srpskoj došlo je do novog skoka cijena usluga, pa tako muško šišanje sada košta i do 35 maraka.

Da su cijene u frizerskim salonima mahom korigovane, potvrdila je za "Nezavisne novine" i predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić, ističući da su veće cijene repromaterijala u odnosu na raniji period, te da je rast minimalne plate uticao da pojedini frizeri odluče da podignu cijene.

"Ali sve zavisi i od troškova poslovanja, tako da ne može onaj frizer koji plaća kiriju u centru grada po 2.000 KM ili u tržnom centru 5.000 KM držati cijenu šišanja od 10 KM", kazala je Arsićeva.

Dodala je da se muško šišanje u prosjeku kreće od 15 do 35 KM, zavisno od salona.

Kako je rekla,  poskupljenja nisu uticala na broj klijenata u salonima.

"Više je sam odliv građana iz Srpske u inostranstvo umanjio broj klijenata u salonima nego što su ljudi odustali da dolaze na frizuru zbog viših cijena",  rekla je Arsićeva.

I Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara Banjaluka, kazala je da je veliki dio salona podigao cijene svojih usluga, a  kako kaže, razloga je više zbog čega je došlo do toga.

"Cijene repromaterijala nama diktiraju cijene usluga. A nama se dešava da svaki put kad nabavljamo robu cijena bude veća", kazala je Arsićeva i dodala da je do poskupljenja njihovih usluga svakako došlo i zbog rasta najniže plate u Srpskoj sa 700 na 900 KM.

"Muško šišanje se kreće od 15 maraka pa naviše, zavisno šta žele klijenti", kazala je Arsićeva.

U jednom bijeljinskom frizerskom salonu takođe su povećali cijene.

"Kao što su cijene svega otišle gore na tržištu, tako smo i sami bili primorani korigovati cjenovnike, a i u ovoj godini došlo je do rasta najniže plate, pa je i to uticalo da podignemo cijene naših usluga.  Cijene muškog šišanja su sa  12 maraka skočile na 15 KM", kazali su u tamošnjem salonu.

Iz jednog frizerskog salona u Gradišci kazali su da kod njih cijene muškog šišanja  iznose od 22 do 27 maraka, zavisno je da li je uključeno pranje kose ili ne.

Banjalučanin Saša V. kazao je da odlazi frizeru jednom mjesečno i svaki put šišanje je plaćao više, tako je cijena šišanja za muškarce prije nekoliko godina bila pet KM, zatim 10 i sada plaća 15 KM.

"Povećanja cijena se mogu očekivati i dalje, te nikada ne znam koliko će frizer od mene tražiti za ovu uslugu. U pitanju je samo šišanje kratke kose, ja ne perem kosu niti tražim išta komplikovano", kazao je on.  Kako je rekao, frizer faktički ne troši nikakav materijal kada ga šiša, jer kako kaže,  on koristi samo makaze i mašinicu.

"Ne znam čemu ovolike cijene kada većina frizera rade sami za sebe i nemaju radnike, tako da se za neke frizerske salone ne može reći ni da im je problem povećan minimalac. Ovo postaje luksuz. Za pet minuta šišanja ja dam 15 KM", kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik